Najčastejšie stravovacie potiaže podľa TCM


Najčastejšie stravovacie ťažkosti podľa TCM

V zdravom tele svieži duch Správne stravovania je niekedy naozaj umenie. Nie je v tom však zasa až tak veľmi zložitého, ide len o to uvedomiť si, čo nášmu telu prospieva a čo mu škodí a zmeniť tak svoje zakorenené návyky. To býva najťažšie, lebo človek je od prírody pohodlný a hľadá vždy tisíce dôvodov na to, aby si ospravedlnil svoje prehrešky. V opačnom prípade je mu však odmenou nezabudnuteľný pocit sviežosti, sily a radosti z kvalitného života v dôsledku telesného a duševného zdravia. Každé jedlo pôsobí totiž ako liek a kto nezmení svoj spôsob stravovania, tak mu lieky, aj keby boli zo zlata (a to ako bylinné, tak chemické) nie sú vôbec nič platné. "Z troch desatín lieči liek, zo siedmych desatín správna životospráva" hovorí jedno čínske príslovie. Tak veľkú váhu prikladá čínska medicína tomu, čo prejde dovnútra našimi ústami (potrava) a čo z nich naopak vyjde (emócie).

Z kvalitnej potravy sa potom v dráhe sleziny PI "vyrába" aj kvalitné "palivo" (energia čchi QI a krv XUE), ktoré je nutné pre zdravý chod organizmu. Naopak, nekvalitné strava predstavuje príčinu mnohým chorobám, o ktorých by sme sa pôvodne ani v kútiku duše nemysleli, že môžu byť spôsobené stravou. Výpočet týchto chorôb by mohol byť nekonečný, zvlášť potom sa jedná o dnešný tzv. Civilizačné choroby (cievnosrdečné, rakovinové, diabetes, dna, tuky a cholesterol ...)

Kvalitná strava nie je to, čo nám chutí, ale to, po čom sa cítime dobre. Platí zásada, že dobré jedlo (vhodné pre náš organizmus) je také, po ktorom sa cítime lepšie ako pred ním. Už z tohto vyplýva, že ak je človek po jedle unavený, ospalý, nafúknutý a s pocitom ťažoby v bruchu, tak toto jedlo nebolo pre neho to pravé orechové či že jeho zažívací trakt nie je v poriadku. Hoci dnes pristupujeme k jedlu a k výžive čím ďalej vedeckejšie, stravujeme sa čím ďalej horšie ... Podľa TCM za správne trávenie zodpovedá dráha sleziny PI a žalúdka WEI.

Dráha sleziny PI je vôbec najdôležitejšia v produkcii životodarnej energie čchi QI a krvi XUE, ktoré potom rozosiela do všetkých ostatných orgánov a okrskov nášho tela a zároveň prebytky tejto potravinovej esencie JING ukladá do rezervy na horšie časy a to do dráhy obličiek SHEN.

Naopak, v prípade oslabenej dráhy sleziny PI QI XU (napr. V dôsledku nevhodnej stravy) sú na pomoc trávenie povolaní rezervy z dráhy obličiek SHEN a celkový energetický potenciál organizmu tak postupne klesá, rovnako ako úmerne tomu aj kvalita života.

K tomu, aby dráha sleziny PI mohla úspešne plniť svoju funkciu, potrebuje tzv. Vnútorné sucho ZAO, tzn. že jedlá, ktoré prinášajú tzv. vlhko SHI do organizmu (sú uvedené ďalej), oslabujú trávenie. Tieto jedlá totiž spôsobujú močaristá terén, v ktorom sa správna funkcia dráhy sleziny PI doslova "utopia". V tomto teréne sa potom darí aj rôznym mikróbom, vírusom, plesniam a parazitom a začarovaný kruh je tak dokonaný ...


1. Vlhké horúco SHI / RE

Podľa TCM je vlhkosť v organizme spôsobená zlou funkciou dráhy sleziny. Slezinu najviac oslabuje nesprávna strava, nadmerné starosti, prepracovanie či duševnej únava. Oslabená slezina nevie správne spracovávať potravu a tekutiny (na vyživujúce energiu čchi Qi a krv XUE) a dôsledkom toho sa môže hromadiť tzv. Kalného vlhka, ktoré presakuje do spodnej časti tela. Táto usadená odpadové vlhkosť potom bráni voľnému priebehu energie čchi Qi a tým aj jej stagnáciu, ktoré neskôr vyvolá horúco RE (podobne ako v prípade "tlejúceho kompostu"). Výsledkom toho všetkého je stav vlhkého horúčavy SHI / RE. S pribúdajúcim vekom sa určité množstvo vlhka (kalu) vždy nahromadí, podobne ako sa aj rúrky či trysky časom zanáša ...

Príklady vlhkého horúčavy SHI / RE:

  • žlčník a obličky (zápaly, kamene)
  • črevá a močový mechúr (zápaly, nádory, polypy, divertikuly)
  • cievy a srdce (vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol a tuky)
  • kĺby (reumatické ochorenia, artróza, dna)
  • koža (ekzémy, furunkly, abscesy, kožné vredy, akné, psoriáza)
  • reprodukčné orgány (gynekologické zápaly, výtoky, myómy, polypy, choroby prostaty)
  • obezita typu vlhko / teplo (tvrdé zväčšené brucho - hlavne muži)
Odporúčané potraviny:
Všeobecne sa podľa TCM odporúčajú jedla vysušujúce vlhko a ochladzujúci horúco. Takýmito potravinami sú hlavne Slzovka (Biela perla východu 910) či ideálne na raňajky slzovkový nápoj čínskych MUDRcov (900), zeler, fazuľa mungo, uhorky, mrkvu, žerucha, všetky druhy melónov (čerstvé) a brusnice (sušené i zavárané). Všetky tieto potraviny, okrem posledných dvoch, by sa mali konzumovať vždy ľahko povarené a ryže by sa mala stať základnou obilninou, lebo je aj mierne močopudná a teda odvádza vlhko. Ďalšie vhodné potraviny: krúpy, pšeno, pohánka, pšeničné klíčky, jačmeň, fazuľa adzuki, produkty sa sóje napr. tofu (sójový syr), stopkový zeler, cukety, tekvica, čakanka, hlávkový šalát, kel, kukurica, hlávkový čínska kapusta, brokolica, baklažán, reďkovky, kapor, králik, banány, maliny, mandarínky, ananás, grapefruit, šalvia, plody hlohu, zelený čaj, carro kafé. Príklady vhodných receptov nájdete TU).

Vhodná je aj limetka s olivovým olejom ako ranný panák pre zdravie - Lipovozelená krídla.

limetková krídla

Pre dnešného človeka by limetková šťava zmiešaná s olivovým olejom mohla byť takým zdravým a liečivým "panákom". Iste, možno namietnuť, že aj taká dobrá slivovica tiež "kadiaľ chodí, tade lieči", avšak alkohol zostane zase vždy len alkoholom - teda z pohľadu TCM v malom množstve zahreje, vo väčšom potom už prináša do organizmu tzv. Škodlivé vlhko a teplo SHI / RE. Hlavne ale nerozpúšťa hlien TAN (naopak po čase ho spôsobí), neochladí škodlivé horúco RE, nevylúči horúce toxíny RE DU a nezharmonizuje energiu čchi žalúdka a sleziny WEI / PI QI. To všetko naopak robí kombinácia limetky a olivového oleja.
Limetková šťava podľa TCM:
ochladzuje teplo RE a vylučuje horúce toxíny RE DU (napr. chronické zápaly, parazitárne choroby, kožné choroby ako akné, ekzémy, lupienka, opary, afty ...) ochladzuje teplo pečene GAN RE (krvácanie z ďasien, pálenie záhy, vredová choroba, vracajúci sa horúčky ...) vylučuje hlien TAN, rozpúšťa hrčky a zmäkčuje uzliny (napr. zväčšené krčné a podčeľustné uzliny, zväčšené nosné a krčné mandle, dna, zvýšený cholesterol a krvné tuky, žlčníkové a močové kamene, reumatoidná artritída, celulitída, pigmentácia u žien na tvári ...) rozprúďuje stagnáciu energie čchi QI ZHI (hemoroidy, varixy, trombózy, krvácanie z nosa, krvácavé hnačky ...) posilňuje energiu čchi sleziny a žalúdka PI / WEI QI XU (napr. únava, obezita, pomalé trávenie, nadúvanie, páchnuce dych, zadýchate ...)
Olivový olej podľa TCM:
vylučuje vlhko SHI vylučuje hlien TAN ochladzuje teplo RE posilňuje nedostatočnú krv XUE XU, jin YIN XU a energiu čchi QI XU

Príprava:
Každé ráno vytlačíme z polky zelenej limetky šťavu, ktorú potom starostlivo zmiešame s 2 polievkovými lyžicami panenského olivového oleja. Táto ranná dúška sa užíva na lačno pred raňajkami a môžete ju aj chvíľku pred prehltnutím poválet v ústach. Táto osviežujúca kôra sa užíva vždy na jar a na jeseň, zakaždým po dobu cca 2 mesiace, ale možno ju požívať po celý rok, ak vám robí dobre. Olivový olej by mal byť čo najkvalitnejšie (najlepšia je domáca, stáčaný, čím tmavšie a horkejšiu, tým lepšie, ideálne nefiltrovaný, ručne zbieraný a ručne lisovaný). Odmenou vám potom bude pohodové trávenie, príjemný pocit energie a ľahkosti po celý deň a úprava vašej hmotnosti - proste vám narastú krídla!
Tento ranný "panák na zdraví" môžete ideálne doplniť Nápojom čínskych MUDRcov (900) - zdravšie štart do každého dňa si potom ťažko možno len predstaviť. Mnoho zdaru s limetkovými krídlami aj bez nich!

Nedoporučené potraviny:
alkohol, čierna káva, tučné, vyprážané a grilované jedlá, údeniny, bravčové mäso, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, kravské mlieko a výrobky z neho (jogurty a pod.), oriešky.

Príklady bylinných zmesí:

  • Hostina pěti chutí (105)
  • Pilulka hořce (014)
  • Projasnění temné tůňky (102)
  • Zastavení toku Žluté řeky (111)
  • Vodopád z modré laguny (108)
  • Posílení Říše středu (079)
  • Trůn císařské milosti (017)
  • Kameny z údolí Šaolin (020)
  • Nápoj čínských MUDRců (900)

2. Nedostatočnosť sleziny sa stagnáciou vlhka

PI QI XU + SHI Podľa TCM

sa slezina vyčerpáva a oslabí zvýšenou záťažou, starosťami a premýšľaním, nadmernou konzumáciou sladkých jedál a chladných potravín. Takto oslabená slezina nemôže správne spracovávať potravu. Následkom je hromadenie tekutín čiže stagnácia škodlivého vlhka SHI. Nahromadené vlhko "hasí" prirodzený fyziologický oheň sleziny. Vzniká začarovaný kruh, kedy slezina je príliš slabá na to, aby mohla vlhkosť pomocou fyziologického ohňa a energie odpariť a súčasne stagnujúci vlhkosť bráni slezine, aby sa mohla znovu zregenerovať a doplniť svoju energiu čchi a jang. Stav predstavuje nedostatok na úrovni sleziny a nadbytok vlhka.

Nedostatočnosť sleziny sa stagnáciou vlhka často začína už v detskom veku v dôsledku nadmernej konzumácie sladkostí, tukov, olejov a alebo pšenice. Pšenica totiž prináša tzv. Chlad a vlhko, a preto a hasí oheň aj súčasne zvyšuje vlhkosť. Vďaka prejedaním sa pšenicou dnes riešime "epidémiu" celiakie (neznášanlivosť lepku) a podobne aj vysoký príjem mlieka a mliečnych výrobkov stojí za mnohými alergiami na bielkovinu kravského mlieka.

Príklady nedostatočnosti sleziny sa stagnáciou vlhka PI QI XU + SHI:

  • nadmerná únava, spavosť, vyčerpanosť, nevýkonnosť (duševná i fyzická)

  • nešpecifickej tráviace ťažkosti (pocit ťažoby po jedle, mäkšie stolice, nafúknutie, nadúvanie ...) celiakia (alergia či neznášanlivosť lepku)

  • neznášanlivosť laktózy a alergia na bielkovinu kravského mlieka

  • chronický únavový syndróm alebo syndróm vyhorenia

  • celulitída u žien

  • obezita typu vlhko / chlad (mäkké ovisnuté brucho - i muži)


Odporúčané potraviny:
Všeobecne sa podľa TCM odporúčajú jedla ľahká a ľahko stráviteľné jedlá ako polievky, dusené mäso a dusená zelenina, jedlá varená, vysušujúce a zahrievajúce. Dobrou možnosťou je varená zeleninu s ryžou, krúpami, pšeno, polentou, ovsom, bulgurom, kuskusom, hrachom či slzovky (Biela perla východu 910), šošovkou, fazuľou (najlepšie biele), cícerom či sladkými zemiakmi. Vhodné je aj menšie množstvo vysušujúcich živočíšnych bielkovín ako kura, králik, kohút, morka (pokiaľ možno z domáceho chovu), biele ryby a ovocie (povarené ako kompót). Vhodným doplnkom jedál je prídavok vysušujúceho a zahřívajícího korenia ako je zázvor, škorica, klinčeky, muškátový oriešok, čierne korenie či kardamóm. Na raňajky sa odporúča napr. Nápoj čínskych MUDRcov (900) či obilná káva. Každé jedlo je vždy potrebné dôkladne požuť a pohrýzť! Príklady vhodných receptov nájdete TU.

Nedoporučené potraviny:
Všeobecne sa neodporúčajú tzv. chladná a vlhká jedla. K chladným potravinám sa radí napr. jedlá z chladničky, surová zelenina (hlávkový či ľadový šalát, uhorky, zeler, špenát, paradajky), surové ovocie (hlavne melóny a hrušky), fazuľa mungo, morské riasy, pohánka, pšenica, všetky studené nápoje či nápoje s kockami ľadu. K vlhkým potravinám patrí napr. biely cukor (možno nahradiť sladom či sladovitem z jačmenného sladu), med, melasa, kravské mlieko a mliečne výrobky, citrusy a džúsy, ananásová šťava, ďalej všetka tučné, mastná vyprážané a olejovitá jedlá (hranolky, rezne, steaky ...). Taktiež pitie tekutín tesne pred a počas jedla zvyšuje stav vlhka na našich tokoch na močaristá terén v našom žalúdku a slezine!

Príklady bylinných zmesí:

  • Hostina pěti chutí (105)
  • Úklid obilné sýpky (073)
  • Tygří pramen (152)
  • Tanečnice z hruškové zahrady (022)

3. Stagnujúci čchi pečene sa mení na teplo a utláča slezinu a žalúdok

GAN QI ZHI + RE


Akákoľvek nadmerná alebo dlhodobá emócie môže viesť k zablokovaniu energie pečene a podľa TCM je tiež emočný stres najčastejšou príčinou zablokovania pečeňovej čchi GAN QI ZHI. Zlosť, frustrácia, pocit bezmocnosti alebo uviaznutia, ktoré sa prejavuje aj pocitom knedle v krku či tlakom na hrudi a pod rebrami rovnako ako aj prejedanie sa a príjem ťažko stráviteľných jedál vedie k stagnácii potravy v žalúdku a v črevách, po ktorom nasleduje stagnácie pečeňové čchi . Preto by sa títo ľudia nemali prejedať ani konzumovať príliš ťažké, tučné a ťažko stráviteľné potraviny ako sú mäso, chlieb a alebo orechy.

Stagnujúci pečeňové čchi sa po čase premení na teplo RE a človek sa cíti ako "papiňák". V tom prípade by takýto človek mal obmedziť tzv. Horúce potraviny ako sú ostrá, pálivá a korenené jedlá. Tieto jedlá, rovnako ako tvrdý alkohol, síce na chvíľu uľaví zablokovanú čchi v pečeni ale aj v pečeni zvýši horúco a "prehriaty papiňák" len buchnúť.

Horúčava zo zablokovaných pečene sa prenáša aj na ich párový orgán žlčník a ďalej na slezinu a žalúdok. Toto reťazenie problémov často vzniká od nedostatočnosti sleziny sa stagnáciou vlhka PI QI XU + SHI (pozri 2. Nedostatočnosť sleziny sa stagnáciou vlhka).

V tom prípade je vhodné všeobecne sa vyhýbať alkoholu, čiernej káve, tučným a ťažkým jedlám a tučnému mäsu. V prípade horúčavy pečene z nadbytku a dostatočne silné energie čchi sleziny sa odporúčajú aj niektoré ochladzujúci jedlá ako napr. hlávkový a ľadový šalát, zeler, špenát, tofu, fazuľa mungo, reďkovky, koriander, klíčky a výhonky z obilia a strukovín (pozri bod 1.). Rovnako tak je ale nutné vždy posilňovať slezinu a teda zvýšiť podiel čerstvo uvarenej zeleniny a tmavé listovej zeleniny.
Príklady vhodných receptov nájdete TU.

Všeobecné stravovacie zásady u tohto syndrómu sa odvíjajú od posilnenia sleziny a k tomu pridáme menšie množstvo studených a chladivých potravín. Podľa TCM totiž silná slezina dokáže plná a horúca pečeň udržať do určitej miery na uzde, preto je tak nutné vždy posilňovať aj slezinu! Niektorí klienti s chronicky zablokovanými a horúcimi pečeňou sa občas dožadujú striktne vymedzeného zoznamu prikázaných a zakázaných jedál. Táto tendencia hovorí práve o zablokovanosti pečene, kedy chýba určitá miera uvoľnenosti, slobodomyseľnosti, kreativity, nadhľadu. Takýmto typom viac ako prísna diéta prospeje psychické uvoľnenie, vyriešenie si životných problémov, pravidelné relaxácie, šport, čas pre oddych, uvoľnenie sa a užívanie si života.

Príklady bylinných zmesí:

  • Zklidnění zčeřené hladiny (062)
  • Spadnutí kamene ze srdce (081)
  • Utišení větrné bouře (064)
  • Souznění kouzelné proměny (063)
  • Volnost svobodného poutníka (061)

4. Nedostatočnosť jin obličiek SHEN YIN XU

Podľa TCM sú obličky zásobárňou našej energie a platí, že sme tak silní a starí, ako silné a staré sú naše obličky. Hektický spôsob života vedie k rýchlejšiemu vyhorenia (spálenie svoje sviečky, kedy vosk tu predstavuje jin obličiek).

Oheň života jangu obličiek je zdrojom živín pre oheň sleziny a žalúdka, ktoré naopak všetky živiny, vzniknuté týmto spaľovaním, spätne ako palivo ukladajú do jinových rezerv v obličkách. Funkcia žalúdka a čriev však začína po 40. roku veku oslabovať a vedie tak k oslabeniu a nedostatočnosti jinu obličiek, ktorý si môžeme predstaviť ako premazávací olej. Nedostatočnosť jinu obličiek sa prejavuje predčasným starnutím, vysušením a zmenšovaním sa kože, sohnutosťou a shrbenosťou, predčasným šedivením či padaním vlasov, paradentózou, zníženou sexuálnou výkonnosťou či spomalenou a zastrenou myslou.

V prípade, že je slezina zdravá a silná, tak produkuje nadbytok energie čchi a krvi, ktorý sa v noci, v čase regenerácia tela, premieňa na esenciu ukladajúce sa v obličkách. Pri slabé slezine a nedostatku jinu v obličkách preto treba najskôr zabezpečiť správne fungovanie tzv. Stredného ohniska, teda sleziny a žalúdka, a preto je aj terapia nedostatočnosti obličiek založená súčasne aj na terapiu sleziny.


Odporúčaná potraviny:

Okrem klasických stravovacích odporúčaní pre slezinu, tj. teplé, ľahko stráviteľné polievky, dusené jedlá, varená zelenina a obilniny, by títo ľudia mali jesť aj trochu viac mäsa a živočíšnych bielkovín. Z mäsa je najvhodnejší mäso z diviny, vnútornosti, ryby a morské plody ako napríklad mušle či ustrice, ale vždy len s mierou, aby vďaka ich zvlhčujúcemu charakteru nedošlo k podpore tvorby hlienu.

Zdanlivým paradoxom je situácia, kedy človek môže mať nedostatočnosť jin obličiek a zároveň aj nadbytok vlhka a hlienu, keď oboje patrí k jin? Je to preto, že jin obličiek je tá správna a čistá energia (olej v motore), kdežto vlhko a hlien je škodlivá a nečistá energie (kalné bahno v motore). Preto sa vždy najprv odporúča základné diéta na posilnenie sleziny a žalúdka (pozri 2. Nedostatočnosť sleziny sa stagnáciou vlhka).

Pokiaľ sa jedná o prostý nedostatok jinu bez stagnujúceho vlhka a hlienu, odporúča sa viac pšenice a ovsa, ktoré sú zvlhčujúce, tzv. "Rodí" tekutiny a vyživujú jin.

Nedoporučené potraviny:

Jedlá, ktoré vysušujte a zahrievajú, Ako napr. Ostrá, pálivá, korenistá, ale aj grilované a vyprážané jedlá, alkohol, čierna káva, rôzne stimulačné a energetické drinky, biely cukor a sladkosti. Všeobecne nie je vhodné pre tento stav jesť  neskoro večer.

Príklady vhodných receptov nájdete TU.


Príklady bylinných zmesí:

  • Svěžest podvečerní pagody (185)
  • Hbitost lučního štírka (186)
  • Lesk nefritového šperku (182)
  • Sladké plody z Yunnanu (190)
  • Královská houba Yunzhi (199)
MUDr. Petr Hoffmann


Více na: https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/nejcastejsi-stravovaci-potize