Káva, alkohol, fajčenie

Káva, alkohol a fajčenie

Kto by si dnes rád nedal "turka" či nevychutnal dobré víno? V starej Číne patrili tieto nadštandardné nápoje k pochutinám, ktoré nie sú každodenné samozrejmosťou, ale môžeme si ich dopriať práve pri slávnostných a spoločenských príležitostiach. Inak sa stávajú bežnou súčasťou dňa. Sú to v istom zmysle ozajstné pochúťky, také tie povestné čerešničky na torte a ako také by mali byť vždy vzácne, inak strácajú svoj pôvab a punc výnimočnosti. Ostatne, najväčší rozkoš je vždy v tej predstave a tešenie sa na niečo exkluzívneho, lebo vo chvíli, keď to už máme, jeme, popíjame ... tak sa ono kúzlo začne vytrácať. Preto aj tu platí ono slovenskej: Odriekaného najväčší krajec, čiže všetko s mierou a dobrého pomenej!

ČIERNA KÁVA

Pražená zrnková káva (nech je už s kofeínom alebo bez, neho z hľadiska čínskeho sa nerobí žiadneho rozdielu, čo sa účinkov na organizmus týka) patrí v našich končinách zvyčajne ku každodennému stimulačnému pitie. Len málo ľudí u nás tomuto zvyku neholduje. Najviac čiernej kávy sa vypije v severských krajinách v Nórsku, Fínsku a Švédsku, pretože podľa čínskej medicíny čierna káva krátkodobo "zahrieva" - viď nižšie. Jej spotreba je v týchto krajinách cca 12 kg na osobu ročne. Naopak, napodiv málo sa pije v južných štátoch, napr. v Turecku, v mieste pôvodu čiernej kávy sa vypije len cca 0,5 kg na osobu ročne. V Číne potom absolútne prevažuje zelený čaj a čiernej kávy sa tu vypije nepatrné množstvo, cca 0,03 kg na osobu ročne. Tak ako všetko má svoje plus i mínus a je dobré o všetkých ich účinkoch vedieť, a to najlepšie ešte predtým, než sa staneme jej notorickým konzumentom. Podľa tradičnej čínskej medicíny (TCM) má tieto pozitívne aj i negatívne vlastnosti:

1.)  Posilňuje (krátkodobo) energiu čchi srdce XIN QI - je to stimulant, ale krátkodobý, ktorý ako rýchlo nabil, tak o to rýchlejšie sa zase vybil a čo horšie - aj energiu stratil ... Možno ho prirovnať k benzínu, ktorý chrstne do vyhasínajúceho ohňa namiesto toho , aby sme priložili suché drevo. Preto napr. študentov pripravujúcich sa na skúšku alebo ľudia duševne pracujúci často pijú pri tomto vypätí kávu á čo 2 - 3 hodiny. To je ale vždy na úkor ich esencie ľadvín SHEN JING, teda na úkor ich korienka života. Ničí káva moje zdravie ?, Dr. Kofeín. V srdci XIN sídli totiž tzv. Cisársky oheň a v obličkách SHEN zase tzv. Ministerský oheň. Obaja ohňa sa vzájomne ovplyvňujú a dopĺňajú a v prípade mocne horiaceho ohňa v srdci XIN Huo sa rozdúchava aj oheň v obličkách SHEN XIN a naopak. Preto záleží vždy na tom, ako silný koreň života v obličkách každý má a ako dlho vydrží odolávať a znášať všetky tieto "ataky", lebo takéto opakované prilievanie benzínu do slabého ohníku môže spôsobiť (doslova a do písmena) to známe a časté vyhorenia ... Títo ľudia namiesto toho, aby boli po káve dlho čulí a plní elánu, tak skoro po vypití kávy, ktorá je síce na chvíľku nabudí, sa u nich, podobne ako u akejkoľvek inej drogy, dostavujú abstinenčné príznaky ako je neschopnosť sa sústrediť a premýšľať, podráždenosť , nespavosť, nepokoj, zábudlivosť, úzkosť, búšenie srdca a pod. Avšak toto je už určitý druh závislosti (na vôňu, na chuti) a tiež určitý druh slabosti (oslabenie esencie ľadvín SHEN JING). Možno sa takéto chorobné závislosti aj brániť (podobne ako napríklad u nešťastne zamilovaných) a v oboch prípadoch možno použiť na pomoc bylinné tablety Elixír nebeského cisára - kód 121).

2.)  Zvyšuje horúco v žalúdku WEI RE - tým, že káva je teplé a suché povahy a navyše pražená, tak prináša tzv. horúco a sucho do žalúdka WEI RE / ZAO. Žalúdok WEI potrebuje k svojej zdarné funkcii dostatok tekutín jin YIN, ktoré podobne ako olej v motore napomáhajú správnemu tráveniu. V prípade ich vysušenie a horúčave v žalúdku WEI RE sa môžu objaviť choroby ako napr. vredová choroba, chronický zápal žalúdka a čriev, zápcha a pod.

3.)  Podporuje stagnáciu energie čchi pečene GAN QI ZHI - a to práve vyššie spomenutému horúčave RE, ktoré vysušuje a postupne aj spomalí tok energie čchi, čo vedie k následnej stagnácii energie čchi QI ZHI. Prejavuje sa to napr. srdcovými chorobami (hypertenzia, infarkt, angína pektoris), bolesťami hlavy, chorobami štítnej žľazy, psychosomatickými chorobami a pod.

4.)  U žien zraňuje dráhy počatia CHONG MAI - podobným mechanizmom ako u predchádzajúcej stagnácie energie čchi QI ZHI sa toto obzvlášť prejaví u žien nerovnováhou a stagnáciou v koncepčných dráhach CHONG MAI. Tieto ťažkosti sa objavujú v praxi dnes veľmi často a prejavujú sa buď na úrovni maternice a vaječníkov ako napr. myómy, polypy, cysty, endometrióza, funkčné sterilita, gynekologické výtoky a zápaly a akékoľvek menštruačné problémy (špinenie, bolestivá či nepravidelná menzes a pod.). Alebo sa potom často prejavujú na prsiach a to vo forme rôznych cýst, fibrómov, mastopatiou, nádorčeky (zhubných i nezhubných), bolestivosťou prsníkov a predmenštruačným syndrómom.

5.)  Oslabuje (dlhodobo) jang obličiek SHEN YANG - v prípade dlhodobého užívania dôjde k onomu nežiaducemu vyhorenia, ktoré je opísané v 1. bode. Proste prehriaty motor, ktorý my sme neustále túrovali, bez toho aby sme do neho dolieval olej a nastavovali trysky, nám spálil posledné zvyšky oleja a náš motor sa zadrel ... Tento stav sa prejavuje napr. psychickými problémami (depresie, neurózy, nespavosť a pod.).

6.)  Rozprúďuje vodu z pľúc FEI SHUI a podporuje trávenie - tým, že odvádza vodu z dráhy pľúc FEI SHUI, podporuje močenie a je teda aj značne močopudná, čo v niektorom prípade môže byť na prospech (napr. Pri opuchoch v hornom ohnisku či stagnujúci vode na pľúcach a pod.). Taktiež prináša horúco RE do žalúdka, kedy opäť môže pozitívne urýchľovať spaľovanie potravy v prípade tzv. chladu a vlhku v žalúdku WEI HAN / SHI. Nie je však žiadnym spaľovačom tukov u obéznych pacientov, spôsobené vlhkom a teplom SHI / RE!

KEDY teda čiernu kávu zásadne NE?

  1. Na lačno - ako keby sme zakladal oheň benzínom, ale bez palivového dreva, inak si tzv. Prepálite čoskoro náš kotol (žalúdok).
  2. Pri žalúdočných vredoch a všetkých žalúdočných ochoreniach (zvyšuje horúco RE a teda tým aj zápal).
  3. Pri vlhku a teple v pečeni a v žlčníku GAN / DAN SHI / RE (horko v ústach, pocit tepla a tiaže v tele, bolesti pod rebrami, začervenaná a mastná pleť, začervenané oči, tmavá a páchnuce moč, podráždenosť až výbuchy hnevu, hypertenzia , žlčníkové či obličkové kamene).
  4. Pri stagnujúcu energiu čchi v pečeni GAN QI ZHI (časté striedanie nálad, vnútorný nepokoj, podráždenosť, tlak na prsiach, pocit knedle v krku, časté vzdychanie či zívanie, nafúknutie, nadúvanie, predmenštruačný syndróm u žien), pretože káva by svojím teplom RE a suchom ZAO už tak plný papiňák ešte viac natlakovala ...
  5. V klimaktériu (zvyšuje horúco RE a vysušuje jin YIN, teda zvyšuje suchosť a návaly v prechode)
  6. V tehotenstve (vysušuje jin YIN a teda tým aj krv XUE, ktoré nedostatočne potom vyživuje plod). Pri nedostatočnosti jin YIN XU (nervozita, nočné potenie, nespavosť, suchosť kože, suchá zápcha) - chýbajúce jin YIN XU tu predstavuje onen nedostatočný olej v motore, ktoré sa tým pádom prehrieva a káva by svojim zahrievacím a vysušujúcim účinkom ešte viac prehĺbila túto nerovnováhu .
  7. Pri nedostatočnosti krvi XUE XU (bledosť, rozmazané videnie, závraty, mravčenie končatín, rozstrapkané nechty, znížená koncentrácia, zábudlivosť, nespavosť, slabá menštruácia, nízky krvný tlak) - podobne ako u predchádzajúceho bodu s nedostatočnosťou jin YIN XU aj tu dochádza k "vysušeniu "už tak nedostatočné krvi XUE XU. V prípade nízkeho tlaku káva tu funguje opäť ako benzín, ktorý lejeme do ktorý zhasína popola, ktorý sa na chvíľku síce rozhorí, o to rýchlejšie však to málo z tlejúceho ohníku vyhorí.
  8. V prípade nedostatočnosti jang obličiek SHEN YANG XU (studené končatiny, ktoré sa zlepšujú teplom, pocit chladu v bedrách, oslabenie sexuálnych funkcií, časté močenie hojnej porcie svetlé moču, únava a vyčerpanie pri sebemenší fyzickej záťaži, spontánne potenie) - ak je človek vyčerpaný a má vyššie spomínané príznaky chladu, tak čierna káva nás krátkodobo nastimulujú (lepšie je čaj zo sušeného zázvoru a škorice), pretože krátkodobo povzbudí energiu čchi srdca XIN QI a zmobilizuje nedostatočný jang obličiek SHEN YANG XU, ale z dlhodobého hľadiska jej pravidelné či nadmerné popíjanie jang obličiek SHEN YANG naopak oslabí a vyčerpá (je močopudná).

Čierna káva by mala byť príležitostná pochúťka, ktorú si zdraví ľudia môžu dopriať v množstve 1 šálke denne a chorí potom ešte v menšom množstve, v závislosti od povahy ochorenia či dokonca vynechať (pozri vyššie)! Možno ju úspešne (a hlavne zdravo) nahradiť napr. Nápojom piatich hviezd - kód 850. Tento nápoj je vyrobený z gynostemma päťlistej, čo je bylina, radiacej sa medzi stimulanciá a adaptogény - teda harmonizuje organizmus, bez toho aby ho nadmerne stimulovala či vyčerpávala, napr. nízky tlak zvyšuje a naopak vysoký tlak znižuje. Je vhodná pre každodenné detoxikáciu, pretože tzv. Prečisťuje rúrky, harmonizuje trávenie a stimuluje mozog.

AKO správne čiernu kávu vždy PRIPRAVIŤ?

Aby sme čo najviac minimalizovali vedľajšie negatívne účinky čiernej kávy na náš organizmus, je preto vhodné ju vždy zladiť cukrom a pridať trochu mlieka (najlepšie nepasterizovaného) či smotany - všetky tieto ingrediencie znižujú vysušujúce efekt čiernej kávy, pretože prinášajú vlhko SHI do organizmu. Taktiež veľmi užitočné pre naše zdravie je ochutenie trochou korenia zvaného kardamóm, lebo tým sa čierna káva stáva menej agresívne pre náš žalúdok. Podľa čínskej medicíny kardamóm rozprúďuje stagnujúcu energiu čchi QI ZHI, vylučuje škodlivé vlhko SHI a posilňuje stredné ohnisko ZHONG JIAO. Vlastne, kto niekedy pil kávu v ázijských či indických krajinách, tak vie, že bez neho vám tu kávu málokedy pripraví. Je tiež potrebné mať na pamäti, že ak pijeme čiernu kávu so smotanou alebo mliekom, potom aj oveľa viac zaťažujeme náš žlčník a pokiaľ ho nemáme práve OK, je vhodné ju nepiť vôbec.

ČO potom OBILNÉ KÁVY, sú VHODNÉ?

Pod týmto pojmom sa tu skrýva celá rada tzv. Bielych káv, ako je špaldová káva, ražná káva, čakanková káva (carro, čakanka), ajurvédska káva a pod. V tomto prípade odporúčame 100% bio kávu z praženého jačmeňa (viac TU). Tieto obilné kávy všeobecne zahrievajú stredné ohniská ZHONG JIAO (dráhu sleziny PI a žalúdka WEI), odvádza škodlivé vlhko SHI (teda vysušuje), zahrieva srdce XIN a slezinu PI, ale nikdy nie nadmerne (na rozdiel od čiernej kávy!), Pretože sa nejedná tu o stimulačný prostriedok. Odporúča sa užívať pri poklese energie čchi sleziny PI QI XU XIAN, pri nedostatočnosti energie čchi srdce XIN QI XU, pri nedostatočnom jangu ľadvín SHEN YANG XU, pri nadmernom vlhku SHI v organizme - v tom prípade bez mlieka a cukru. Môžeme ju konzumovať so škoricou či kardamonom. Obilné kávy všeobecne by sa nemali užívať pri nedostatočnosti jin YIN XU, pri stúpajúcom horúčave pečene GAN RE / GAN YANG SHI a pri stagnujúcej čchi pečene GAN QI ZHI.

Ako najideálnejšie raňajky sa však javí Nápoj čínsky MUDRcov (kód 900), ktorý je vyrobený z krmoviny (nie obilniny!) Slzovky a má tú výnimočnú vlastnosť a výhodu, že posilňuje ako energiu obličiek SHEN QI, tak energiu sleziny PI QI a jedným dychom súčasne vylučuje škodlivú vlhkosť SHI z organizmu. Toť optimálnu nápoj na raňajky pre väčšinu našej populácie.

ALKOHOL

S alkoholom je to podobné ako s čiernou kávou, ich účinky sa príliš od seba nelíšia, snáď len v rýchlosti "zapôsobení účinku" je alkohol o krok vpred, pretože táto rýchlosť je priamo úmerná obsahu alkoholu v nápoji. Všeobecne akýkoľvek alkohol prináša horúco RE a vlhko SHI do tela. Či viac horúčavy RE či vlhka SHI zase sa odvíja od fyzickej konštitúcie každého človeka. U ľudí s tzv. Konštitúciou jangovú (hubenie, suchšie a horkokrvní typy) bude prevažovať horúco RE nad vlhkom SHI, u ľudí s konštitúciou jinovú (tuční, vlhkejšie a zimomriví typy) zase naopak - tu bude prevažovať vlhko SHI nad horúčavou RE. U vyrovnaných jedincov YIN / YANG potom alkohol spôsobí rovnomerné zvýšenie ako vlhka SHI, tak horúčavy RE. Vždy tiež záleží na tom, aký druh alkoholu máme na mysli. Takisto by sa alkohol nemal piť na noc, lebo vďaka tomu, že prináša horúco RE do pečene GAN a žalúdka WEI spôsobí permanentné horúco v týchto dráhach - do pečene GAN sa vracia duch HUN na noc, aby sa tu upokojila a stabilizovala (čo nemožno vďaka aktívnemu horúčave RE) a ani žalúdočné jin WEI YIN sa nemôže obnovovať, pretože horúčava RE je vysušuje ... Teraz si ich predstavíme postupne podľa stúpajúceho obsahu alkoholu:

pivo

Pivo je vyrobené z jačmenného sladu, teda posilňuje energiu sleziny PI QI a vylučuje vlhko, súčasne aj ochladzuje teplo RE a to vďaka chmeľu, ktorý je horký. Táto horká chuť v prvej fáze ochladí a upokojí horúco pečene a žlčníka GAN / DAN RE. Ak však piva vypijeme príliš, tak nasledujúci deň sa premenou alkoholu mení na škodlivé horúco RE a škodlivé vlhko SHI v strednom ohnisku ZHONG JIA (žalúdok, slezina), čo predstavuje onú známu opicu. Odbúrať tieto následky pomáhajú napr. bylinné tablety Posilnenie Ríše stredu (kód 079), ktoré možno užívať aj pred "akciou" na zmiernenie toxického vplyvu alkoholu.


víno

Biele víno je tzv. chladnejšie a viac močopudnější než červené, teda toľko nezahrieva. Zahrievajú však konzervačné prímesi ako je kysličník siričitý a rôzne iné chemikálie, ktoré sa používajú pri jeho pestovanie. Preto je vhodné si vždy, ak je tá možnosť, vybrať tzv. zdravé vína (biodynamické či biologické víno - napr. Www.nikolaihof.at).

Červené víno je tzv. zahrievajúce a v prípade, že ho pijeme ako horúce víno s klinčekmi a škoricou, tak má dokonca veľmi horúce účinky na náš organizmus. Tento efekt účinne využíva čínska medicína pri napadnutí vonkajším chladom v 1. štádií prechladnutia.

liehoviny

Všetky liehoviny sú veľmi horúce a ich účinok sa prejaví bezprostredne po požití - dôjde k celkovému zvýšeniu horúčavy RE v organizme, hlavne však k zdvihnutie pečeňového a srdcového jangu GAN / XIN YANG SHI, rovnako ako horúčave v žalúdku WEI RE. Vďaka tomuto nekontrolovanému jangu sa z človeka niekedy doslova ,,stáva janek ":-), pričom dôsledky na seba nenechávajú dlho čakať. Netreba sa zbytočne rozpisovať ...

Takže, keď skĺbite časté a nadmerné pitie čiernej kávy, k tomu občas nejaký ten alkohol, dennej konzumácii obľúbené sladkosti a všadeprítomný stres - tak máme "zamiesené" na zvýšený cholesterol, srdcovo cievne choroby, obezitu, vysoký krvný tlak, cukrovku, dnu, psychické ťažkosti - proste dostihli nás civilizačné choroby. Ale aby mohla civilizácie prežiť, je nutné začať každý sám u seba!

FAJČENIE TABAKU

Podľa TCM fajčenie tabaku v podobe cigariet či cigár zraňuje nielen pľúca FEI, ale aj obličky SHEN - vysušuje totiž esenciu JING a krv XUE a teda vedie k následnému oslabeniu obličkového jinu SHEN YIN XU. Čínska medicína sa zaujímala o tabak a jeho pôsobenia už od roku 1575, kedy sa vtedy prvýkrát tabak dostal do vtedajšej Ríše stredu. Čínski lekári skúmali, či by sa tabak dal používať aj ako liek. Nakoniec zistili, že nemá žiadne medicínske účinky - "Tabak je ostrie chuti, spaľuje životné esenciu ľadvín JING SHEN a vysušuje telesné tekutiny JING YE, poškodzuje hrdlo, žalúdok WEI a pľúca FEI. Tabak vytvára na jazyku tmavo žlté až čierne sfarbenie povlaku, rovnako tak i jedlo a pitie sa stáva pri jeho fajčenie bez chuti ... "

 MUDr. Petr Hoffmann


Více na: https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/cerna-kava-a-alkohol